Friday, July 18, 2008

Gästblogg: Janssons frestelse the Aussie way


Om längtan efter Janssons frestelse blir för stor, kan man göra en variant med Kalles Kaviar som brukar vara lättare att få tag på än ansjovis. Vi prövade att göra detta recept till ett svenskt julbord och det var helt OK. Tullen kollade och skrattade, när de hörde vad det var i tuben, men tillät oss att ta med den in i landet. Har man ingen Sverigebesökare, så kan IKEA vara ett tips.

4-5 portioner
10 medelstora potatisar
2 gula lökar
Kalles Kaviar eller annan kaviar (allra bäst är förstås ca 20 hummeransjovisfiléer + spadet de ligger i )
3 dl grädde, bästa kvalitet
Ströbröd
2-4 msk smör

Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor. Du kan också använda matberedare för att strimla potatisen. Om du använder matberedare tänk då på att skölja potatisstrimlorna i kallt vatten i ett durkslag och låt rinna av. Skala löken och skär i tunna strimlor. Låt löken bli mjuk tillsammans med smör+lite grädde i en kastrull på svag värme.Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, kaviar (ansjovis) i formen, avsluta med potatis överst. Häll över (ansjovisspad+) grädde. Strö över lite ströbröd. . Ställ in i mitten av ugnen i 225 grader ca 1 timme. Prova med en tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

/Kajsa (aka Katarinas kära mor)

No comments: