Monday, August 4, 2008

Mat som värmekälla


Det är en måndagkväll i början av augusti. Vi närmar oss slutet av den australiensiska vintern och det bjuds på duggregn och snålblåst. Utetemperaturen på 7 grader reflekteras även inomhus tack vare avsaknaden av centralvärme. Varje gång jag tänker på att vi köpt en lägenhet för flera miljoner kronor som inte har centralvärme blir jag förbannad. Men sedan så tänker jag på långa, varma, lata sommardagar på båten i Sydney Harbour och då känns det genast mycket bättre.

Det enda lilla fristående oljeelementet räcker knappast till att värma upp en lägenhet på 70 kvadratmeter och då finns det bara en lösning kvar: Cook up a storm. Med både ugn och plattor på slipper man definitivt frysa.

Marockansk lammfilé med couscous och citronyoghurt (2 personer)

300 gram lammfilé (eller lamb straps heter det här, jag vet att det inte är filé utan en annan del av lammet-om någon styckmästare läser denna blogg vänligen hör av dig och förklara)
3 msk marockansk kryddblandning

Couscous
4 dl couscous
knappt 4 dl vatten
saft från en citron
1,5 kycklingbuljongtärning
1 msk smör
en gnutta havssalt
svartpeppar
2 morötter
1 stor rödlök
1 grön paprika
3 msk honung
vegetabilisk olja
3 dl hackad färsk ruccola och babyspenat
1 dl hackade nötter, till exempel pinjenötter och pistaschnötter

Citronyoghurt
1,5 dl tjock krämig yoghurt exempelvis turkisk
rivet skal från en citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk honung
havssalt och svartpeppar


Börja med att klappa in lammfilén med kryddblandningen och låt den stå och marinera. Har du inte marockansk kryddblandning funkar det med malen koriander, paprikapulver, rosmarin, salt och peppar.

Skär upp morötterna, löken och paprikan i lagom stora bitar, ringla över honung och olja, krydda med salt och peppar och grilla i ugn tills det fått mycket färg och nästan blivit knaprigt. Häll couscousen i en kastrull, smula i buljongtärningarna, pressa i citronsaften, lägg i smörklicken och krydda med salt och peppar. Häll på det kokande vattnet och lägg på locket. Låt stå och dra i 10 minuter. Fluffa till couscousen med en gaffel och blanda sedan i de grillade grönsakerna och till sist salladsblandningen och nötterna.

Rör ihop samtliga ingredienser till citronyoghurten, smaka av-det ska inte vara för syrligt.

Stek lammfilen på hög värme i stekpanna, den ska vara rosa inuti. Låt vila en stund innan du skär upp den i centimetertjocka skivor. Servera med den ljumma couscousen och citronyoghurten.
/Cecilia

No comments: